2 модерни сероочистващи инсталации за над 25 000 000

...
   2 модерни сероочистващи инсталации за над 25 000 000
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов Дол диверсифицира горивния микс

   2 съвременни сероочистващи съоръжения за над 25 000 000 лв., както и нова газанализаторна станция за лични непрекъснати измервания на газовете са най-големите вложения на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за възстановяване на въздействието върху околната среда в последните години. Въпреки осъществените големи капиталовложения, от сдружението не престават да влагат в екологични планове.

    Обявените обществено бъдещи вложения на Топлоелектрическа централа Бобов Дол са предпочитано свързани с постигането на високите екологични условия на Европейски Съюз и залагат главно на постепенна подмяна на въглищата с различни горива с по-малко обособяване на нездравословни излъчвания. От сдружението означават, че всички техни планове могат да бъдат осъществени, само в случай че Европейска комисия разреши удължение на интервала на потребление на въглища най-малко до 2038 година.

" Срокът за закриване на въглищната енергетика до 2038 година е относително реален интервал за допустимо реализиране на плануваните капиталови планове, а и с оглед опазване на работните места на миньорите допустимо най-дълго. Ако през 2026 година хиляди български миньори останат без работа, това ще докара до обществена злополука в няколко района на България. " сподели инж. Любомир Спасов изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

Експертът означи, че въглищните мини не са с безкрайни наличия, само че въпреки всичко залежите ще бъдат изчерпани до няколко десетилетия.

Според изпълнителния шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол, до момента в който можем да разчитаме на това относително на ниска цена гориво, би трябвало да го използваме, с цел да задържим цената на електрическата сила.

Природният газ е едно от горивата, което Топлоелектрическа централа Бобов Дол е избрало за своята енергийна промяна. За задачата ще бъде издигнат газопровод, който ще свърже сдружението с националната газопреносна мрежа. Освен като гориво за произвеждане на сила, природният газ ще размени и мазутът като гориво за разпалване. Природният газ е доста по-екологичен и от въглищата, и от мазута.

" Замяната на мазута с природен газ съгласно нашите калкулации ще понижи с до 10 000 куб.м/годишно количествата серен диоксид и с 630 000 куб.м/годишно количествата въглероден диоксид, които се изхвърлят в атмосферата. " сподели инж. Любомир Спасов.

Производството на сила от биогаз, генериран от 100% екологичната биомаса, е залегнало в проектите на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за основаване на по-екологичен горивен микс.

Най-големият екологичен план на Топлоелектрическа централа Бобов Дол е основаването на фотоволтаичен парк с повърхност 1 500 000 кв.м.

" Няма да засегнем нито декар плодородна земя! Фотоволтаичният парк ще се построи върху рекултивиран сгуроотвал. Енергията, генерирана от слънчевите панели, ще се употребява за произвеждане на зелен водород, който също може да размени отчасти употребяваните сега въглища. " сподели инж. Любомир Спасов.

Освен вложенията в природен газ, биогаз и слънчева сила, Топлоелектрическа централа Бобов Дол ще построи и огромно стопанство с акумулатори за предпазване на част от създадената от фотоволтаиците сила.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР